فردای اقتصاد: در برنامه شمارش معکوس امروز همراه با مهدی حیدرزاده کارشناس بازار سرمایه به بررسی مسیر بورس در ادامه ۱۴۰۱ و چالشهای آن پرداختیم. وی اعتقاد دارد که مشکل اصلی این روزهای بورس تهران افزایش بهره بانکی و سود بدون ریسک است و تا زمانی که این نرخ کاهش نیابد، سرمایه جدیدی به بازار سهام وارد نمیشود و به صورت روزانه شاهد خروج پول خواهیم بود. به اعتقاد حیدرزاده احیای برجام تا حدودی میتواند به بهبود وضعیت عملیاتی شرکتهای بورسی کشور کمک کند اما نمیتواند تنها راه نجات بازار سرمایه باشد. او همچنین در رابطه با انتشار اوراق تبعی که اخیرا زمزمههای آن به گوش میرسد، خوشبینی زیادی نداشت و تجربه نه چندان موفق گذشته را نمونه مشخصی از این موضوع عنوان کرد.
ارزیابی این روزهای بازار سرمایه ایران
این کارشناس بازار سرمایه در ارزیابی شرایط این روزهای بورس تهران عنوان کرد: بازار سهام به صورت سنتی به عنوان سپر تورمی برای سرمایهگذاران ایفای نقش کرده است. دلیل جاماندن بورس از بازارهای موازی با نگاهی به سابقه تاریخی، موضوع افزایش نرخ بهره بانکی بوده است و تصمیمات دولت و بانک مرکزی برای انباشت منابع در بانکها نیز این جاماندگی را تشدید کرده است.
او ادامه داد: بحران کامودیتیها در بازار جهانی، بحران سیاسی در داخل کشور و ابهامات برجام موضوعاتی هستند که تمایل سرمایهگذاران را برای ورود به بازار سرمایه کاهش داده است. بازار مسکن، طلا و ارز به واسطه افزایش هزینه ساخت و دستمزد در بازار مسکن و انتظارات تورمی رشد طبیعی را تجربه کرده است، درحالی که بازار سرمایه به دلیل ابهامات و عدم اعتماد روند فرسایشی و نزولی را در پیش گرفته است البته به نظر میرسد در چند ماه آینده بورس تهران روند صعودی و ملایم خود را آغاز کند.
اهمیت احیای برجام برای بورس تهران
حیدرزاده درباره اهمیت احیای برجام برای بورس اعتقاد داشت: در بازه سه ماهه و به دلیل برگزاری انتخابات میان دورهای آمریکا و تغییر وضعیت تصمیمگیری نمیتوان چشمانداز مثبتی را برای احیای برجام داشت، از سوی دیگر در میان سیاستمداران کشور نیز عزم جدی برای توافق دیده نمیشود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به دلار محور بودن بورس تهران و تاثیر مستقیم برجام بر دلار و صنایع صادرات و همچنین فراهم شدن امکان رشد و توسعه صنایع به نظر می رسد بدون ارتباط مناسب با کشورهای دیگر چشم انداز مناسبی برای بازار سرمایه در دسترس نیست.
دلیل واگرایی دلار و بورس
با توجه به سقفشکنی دلار در بازار آزاد و کاهش امیدواری به احیای برجام در آینده نزدیک، مهدی حیدرزاده در رابطه با چشمانداز بورس عنوان کرد: با ادامه شرایط موجود باید انتظار یک شوک ناگهانی و صعودی را داشته باشیم ولی به نظر میرسد فرضیه نبود برجام در دلار دیده شده و افزایش بیشتر در قیمت دلار را نخواهیم داشت چراکه برجام تنها عامل تاثیرگذار در قیمت دلار نیست.
این کارشناس تاکید کرد: مهم ترین دلیل رکود حاکم بر بازار سرمایه سیاستهای بانک مرکزی در قبال نرخ بهره است و ارزش جایگزینی بورس تهران نسبت به دلار در گذشته یک روند طبیعی بوده است. از آنجایی که با افزایش قیمت دلار همچنان شاهد خروج پولها از بازار سرمایه هستیم نشان دهنده این موضوع است که مسیر بورس از دلار جدا شده است. دلیل این موضوع را میتوان در ابهاماتی که بر بازار سرمایه سایه افکنده است خلاصه کرد و به نظر میرسد در حال حاضر نرخ بهره بدون ریسک مهمترین دلیل وضعیت رکودی بورس است.
تبادل نظر